Tuontiautojen tredit 2024

by Tomi Rantanen

Auton tuonti jatkuu kiivaana vuonna 2024.

Isot autoliikkeet kasvattavat edelleen tuontimääriä. Kamux, Saka, Autollecom ja muut käytettyjen autojen myyjät ostavat Euroopasta ammattilaisten huutokaupoista ja tukkumyyjiltä leasingin jakson jälkeen myyntiin palautuneita autoja rekkakuormittain.

Kamuxin vuosikertomuksen perusteella pystyy laskemaan, että yhden auton myyntikate on vain hiukan reilu 1.000 €. Yrityksen voitto tehdään kaikenlaisella lisämyynnillä: vakuutuksilla, rahoituksilla, takuutuotteilla ja varusteiden lisämyynneillä. Tämän takia myös Euroopan ja Suomen hintatasot ovat kohdanneet kaikkein myydyimmässä 15 - 30 teur hintaluokassa. Harvoin pääset löytämään merkittävästi edullisempia autoja Euroopasta, jos olet ostamassa alle 30.000 € hintaista autoa.

Autoliikkeiden tuonti kasvaa ja samaan aikaan yksityishenkilöiden oma tuonti on vähentynyt jo aivan minimiin. Yksityishenkilötkin päätyvät usein käyttämään Tuontipalvelua tai muuta ammattivälittäjää auton hankintaan.

Autojen tuontimäärät kuukausittain

Kaaviokuva: Verottajan autoveropäätösten määrä henkilöautoista kuukausittain. Vuoden 2021 alussa tapahtunut notkahdus ei ollut tuonnin hiljentymistä, vaan silloin verotus siirtyi Tullilta veroviranomaiselle ja asiakkaiden Oma-vero-paveluun. Käynnistymisessä oli verottajalla suuria haasteita ja siksi päätöksiä saatiin aikaiseksi paljon vähemmän. Trendi on tuonnissa on kasvava 

Kaavio: Henkilöautojen verotuspäätösten määrä vuosittain. Autoja tuodaan nyt enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna tuontimäärä ylittää todennäköisesti jo 50.000 kpl rajan (henkilöautot ainoastaan). Lisäksi tuodaan pakettiautoja, moottoripyöriä ja kuorma-autoja, joiden lukumäärä ei näy tässä tilastossa.

 

Mitä autoja kannattaa tuoda 2024?

1.10.2021 poistui autovero täyssähköautoista. Sähköauto, joka on ensirekisteröity tämän jälkeen on siis vapaa autoverosta.

Jos ostat autoa Saksasta yksityishenkilönä, niin auto kannattaa olla yli 6 kk vanha ja yli 6 tkm ajettu, jotta voit  maksaa 19 % arvonlisäveron Saksaan Suomen 24% veron sijasta.

Vuoden tai parin ikäiset sähköautot ovat todella kannattavia tuoda. Tämä koskee Teslan kaikkia malleja, Mercedes-Benz EQS, EQE, EQB, EQV malleja.,Audin e-troneja, BMW:n, Skodan, MG:n, VW:n ja monien muiden valmistajien täyssähköisiä autoja.

Useat uudemmat plug-in hybridit saa Euroopasta tuotuna edullisemmin.

Entä polttomoottoriautot?

Edelleen Suomessa ovat haluttuja monet bensa- ja dieselmoottorilla varustetut autot. Näissä tuntuu sweet-spot olevat 2-5 vuotta sitten ensirekisteröidyissä vähäpäästöisissä (pieni moottori) autoissa.

Jos havittelet harvinaisempaa autoa, niin se kannattaa olla yli 2 vuotta sitten ensireksiteröity. Silloin verottaja ei laske auton uushintaa varuteineen, ja laske siitä pieniä kuukausikohtaisia alennuksia, vaan aina arvioi auton todellisen markkinahinnan.

Yleisissä automalleissa riittää, että auto on yli vuoden ikäinen, niin silloin verottaja ei enää verota lisävarusteita, eikä tutki auton uushankintahintaa. Mistä tiedät kuuluuko havittelemasi auto tähän joukkoon? Jos autolle löytyy hinta verottajan hintatietojärjestelmästä, ja auton ensirekisteröinnistä on kulunut yli 12 kk ennen verottamista, niin silloin autoveron osuus on huomattavasti kohtuullisempi, kuin alle 12 kk vanhassa tai alle 24 kk vanhassa autossa, jonka hintatietoa ei verottajan järjestelmästä löydy.

Jos haet keräilyautoja (esim. Porsche 911, Ferrari tai Lamborghini) ja haluat saada sellaisen Suomen liikenteeseen, niin kannattaa muistaa, että 2007 ennen ensirekisteröidyt tulee aina alle 27% autoverolla. Kun taas uudemmista joutuu maksamaan jopa 50% autoveroa auton arvosta. 

Palvelemme jatkuvasti asiakkaita, joiden autosta tulee maksuun jopa yli 100.000 € autovero. Tällaiset isopäästöiset luxus- tai urheiluautot tulevat tuotuna usein 10-20 % edullisemmaksi kuin vastaavat Suomessa tarjolla olevat yksilöt. Meillä asiakkaat maksavat aina tarkalleen verottajan päätöksen mukaisen autoveron ja näin meidän ei myyjänä tarvitse arvoida autoveroa varmuuden vuoksi yläkanttiin, kuten perinteiset autokaupan toimijat tekevät.

 

This article was published on Friday 01 March, 2024.
Current Reviews: 0

Tell a friend about this article:

  
Avaa chat
Kysy minulta!
Hei!

Voisinko olla avuksi?